De gemeente Den Haag wil dat subsidies voor het verduurzamen van woningen gerichter worden ingezet. Vorig jaar bleek dat de subsidieregelingen vooral worden gebruikt door mensen in rijkere wijken, terwijl juist in armere wijken de behoefte aan isolatie van woningen groot is.
Daarom zet de gemeente vanaf 1 april in op begeleiding bij het aanvragen van subsidies voor verduurzaming van woningen bij het Rijk zodat de gemeentesubsidies gericht kunnen worden ingezet op wijken met veel woningen met een energielabel E, F of G. Om de financiële drempel voor mensen die in duurzaamheid willen investeren weg te nemen, wil de gemeente subsidies vooraf uit gaan betalen.
"Ik ben erg blij met deze aanpassing van onze regeling", zegt wethouder Arjen Kapteijns van Duurzaamheid. "Op deze manier zorgen we ervoor dat het subsidiegeld voor verduurzaming terechtkomt waar het het hardste nodig is." De gemeente streeft ernaar om 10.000 woningen per jaar te isoleren. "Dit gaat helpen om dat waar te maken”, aldus Kapteijns.
Om ervoor te zorgen dat álle bewoners de nieuwe rijkssubsidies voortaan goed weten te vinden, gaat de gemeente extra adviseurs inzetten. Deze gaan de bewoners in de stad actief opzoeken om ze te helpen met het aanvragen van rijkssubsidies.
Tekst gaat door onder foto.
Ooievaarspas
Subsidies vanuit het Rijk voor verduurzaming van woningen zijn sinds 1 januari 2023 uitgebreid. Daarom kan de gemeente Den Haag haar eigen subsidiegeld gerichter in gaan zetten in wijken met een hoog percentage van woningen met de laagste energielabels. Ooievaarspashouders blijven ook met de nieuwe regeling in aanmerking komen voor extra subsidie.